Bel Soğukluğu Nasıl Tedavi Edilir?


Bel soğukluğunun tedavisi kolaydır. Hekimin önereceği antibiyotiklerle kısa sürede ve kesin olarak tedavi edilebilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Tedavide diğer önemli bir nokta, hastanın birlikte olduğu kişilerin de bulunup tedavi edilmesidir.

Tedavi edilmezse ne olur?
Tedavisiz kişiler hastalığı bulaştıran önemli kaynaktır. Toplum içinde hastalığın yayılımına neden olurlar. Ayrıca tedavisiz kişilerde hastalığın komplikasyonları gelişmeye başlar. Kadınlarda sıklıkla servikste, pelviks inflamatuvar hastalığa (etkenin uterus, tuba ve overlere yayılması sonucu ortaya çıkan karın alt bölgelerde ağrı, akıntı, ateş gibi yakınmalarla seyreden tablo), dış gebeliklere yol açabilir. Ayrıca kadınlarda kısırlığa kadar giden tablolara neden olabilir. Erkeklerde testislerde ağrı ve şişmeye (epididimit), her iki cinste eklem iltihabına ve deri enfeksiyonlarına yol açabilir.

Bulaşma nasıl önlenebilir?
Cinsel yolla bulaşan hastalıkları engellemek için alınan önlemlerle, bel soğukluğunun bulaşması engellenir. Bunun için şunlara dikkat edin:

· Kuşkulu cinsel temaslardan uzak durun
· Kondom kullanın
· Tek eşlilik veya arkadaşlığı seçin
· Birlikte olduğunuz partnerlerin sayısını azaltın
· Alkol ve uyşturucuları aldıktan sonra kuşkulu ve tanımadığınız kimselerle cinsel temastan uzak durun
· Cinsel yolla bulaşan hastalıklar yönünden düzenli olarak kontrollerinizi yaptırın.

Ne tip rahatsızlıklara yol açar?
Erkeklerde kuşkulu cinsel temastan sonra 10 gün içinde, aniden ortaya çıkan idrar yaparken yanma ve idrar dışında sarımsı - krem rengi bol bir akıntıya yola açar. Ancak erkeklerin yüzde 10?unda herhangi bir yakınmaya yol açmayabilir.

Kadınlarda vajinal akıntıya (sarı veya kanlı), adet dışı kanamalara, adet sırasında her zamankinden daha fazla kanamaya, cinsel temas esnasında kanamaya ve idrar yaparken sızıya neden olur. Hasta kadınların yaklaşık yarısında herhangi bir yakınmaya yol açmaz. Bulaşma açısından bu yakınmasız kişiler önemlidir.

Nasıl bulaşır?
Ana bulaşma yolu cinsel temastır. Etken hastalıklı kişinin mukozalarında (vajina, penis, boğaz, rektum) bulunur. Penisten vajinaya, ağıza, rektuma; vajinadan penise, ağızdan vajinaya bulaşma olur. Hasta erkekten kadına bulaşma riski yüzde 50?ken, hasta kadından erkeğe bulaşma riski yüzde 20?dir. Diğer bir bulaşma yolu da, doğum esnasında anneden bebeğedir. Bebekte göz enfeksiyonuna yol açar. Doğum sonrası kullanılan koruyucu göz damlalarıyla (gümüş nitrat) gonorenin bulaşması engellenir.