Kalp Durması ve Sebepleri

Kalp Durması Sebepler, Kalp Krizi

Kalp Krizi Nedir

Kalp, çukur ve otomatik olarak atan bir kastır. Kan dolaşımını sağlayan bir pompa ol­duğu da söylenebilir. Tam olarak durması, oksijensizlikten (her tür solunum bozukluk­ları), bazı ciddi zehirlenmelerden (bazı ilaç­lar) ya da bazı özel hastalıklardan (miyokard enfarktüsü gibi) kaynaklanabilir.

Kalp durmasından önce genellikle kasıl­malarında ani hızlanmalar ya da yavaşlama­lar veya ritminde düzensizlikler görülür. Bu bozukluklar, kalp sektesinden önce tedavi edilmelidir. Çünkü o anda kan dolaşımı öy­lesine düzensizleşmiştir ki, bunun sonuçları tam bir kalp sektesinin aynısıdır.

Kalp Krizi (Durması) Belirtileri

Kalp durmasının nedenleri ve Belirtileri çok açıktır. Hasta, adeta ölüye benzer:

— Yüzü sapsarıdır, tam anlamıyla hareket­sizdir ve hiçbir uyarıya tepki göstermez; ay­rıca hiçbir solunum belirtisi yoktur;
— Boynunda veya bileğinde nabız hissedil­mez;
— Göz kapaklan kaldırıldığında, gözbebek­lerinin ölçüsüz şekilde genişlediği görülür: Bu, oksijensizlikten büyük ıstırap çeken beynin işaretidir.

Kalp Krizi Etkiler, Kalp Krizi Sonrası

Bu aşırı acil durum karşısında, derhal tıb­bi yardım sağlamak gerekir.
Oksijen yüklü kanı yeniden beyine ulaş­tırmak için sadece üç dakika vardır, çünkü beyin hücrelerinin büyük bir çoğunluğunun yok olmadan önce daha uzun süre oksijen­sizliğe tahammülleri yoktur. Bu nedenle hız­la akciğerleri havalandırmak ve kan dolaşı­mını sağlamak kaçınılmazdır.

Ancak yoğun ve hastanın naklinden ön­ce, olay yerinde tıbbi bir müdahale hayati ve beyinsel faaliyetlerin kurtarılmasını sağlaya­bilir.

Bunun için de doktor gelmeden önce acil kurtarma girişimleri yapılmış olmalıdır.
Öncelikle solunum yollarının işlerliğini ve hayat busesiyle suni solunumun sağlanması­nı garantiye almak gerekir. Her kurtarıcı da bunun altından kalkabilir. Kan dolaşımı da kalbe yapılacak masajla başlatılabilir. Ancak bu bir uzman işidir. Çünkü bu nazik masa­jın, bazı tehlikeleri de vardır.