Meme Bakımı ve Emzirme Teknikleri

Meme Bakımı, Meme Emzirme Teknikleri ve Eğitimi

Emzirme sırasında anne ve çocuk imkan nispetinde rahatsız edilmeyecek ayn bir odaya alınır. Oda ısısı 20-25 °C ve çocuğun giysileri odaya uygun olmalıdır.
Çocuğun altı ıslaksa değiştirilir. Emzirme süresince bebeğin altı temiz olmalıdır.
Anne ellerini sabunlu su ile yıkar. Sırtına dayayabileceği alçak bir iskemleye oturur ve ayaklarım rahat edebileceği biçimde uzatır.
Gaz bezi kullanarak kaynatılmış ve soğutulmuş su ile meme, meme ucundan başlanarak merkezden çevreye doğru silinir. Daha sonra kuru gaz bezi ile kurulanır.

Emzirme Tekniği ve Süt Emzirme

Meme balamı yapıldıktan sonra anne, bebeği emzireceği meme tarafındaki kol üzerine alır. Memenin başı işaret ve baş parmak ile sıkılarak çıkartılır.

Bebek, sadece meme ucunu değil areolayı da ağzına almalıdır. Bebeğin fazla hava yutmaması için süt emerken gövdesinin üst kısmı yüksekte tutulmalıdır. Bebek, meme başı ve areolayı ağzına alarak dili ve damağı arasında sıkıştırarak bir vakum oluşturur. Böylece ağrı hissi duyulmadan memeden süt emer.

Emzirme Yöntemleri

Meme, baş parmakla üstten burun yolu açık tutulacak şekilde kavranarak, bebeğin emme sırasında rahat nefes alması sağlanır. Diğer dört parmakla ise alttan tutularak meme biraz yukarı kaldırılır ve annenin göğüs kafesine doğru hafifçe bastırılır. Bu tutuş süt kanallarını sıkıştırarak sütün dışarı akmasını kolaylaştırır.

Emme işleminden sonra annenin memesi tekrar aynı yöntemle silinir ve kuru bir gazlı bezle kapatılır. Emzirme sonrasında bebeğin yüzü annenin sırtına gelecek şekilde tutulur ve sırtına hafif masaj yapılır. Bu şekilde gaz çıkarmasına yardım edilir. Bebek her emzirme sonrasmda yüzükoyun veya sağa yan yatırılır.