Spastik Kolit

Spastik kolit dünyada en çok görülen hastalıklardan biridir. Karın ağrıları ve karın kramplarıyla birlikte bağırsak fonksiyon­larında değişikliklerle karakterizedir. Karında şişme hissi, ishal, kabızlık, gaz ağrıya eşlik eden belirtilerdir. Hastaların çoğu bu hastalıklarını gizlerler ve hakkında konuşmak isterler. Bu neden­le hekime başvurmayan spastik kolon hastaları başvuranlardan çok daha fazladır. Spastik kolit rahatsızlığı olanların çok büyük çoğunluğunda hastalık hafif bir seyir izler. Hastaların sadece çok küçük bir bölümünde şiddetli belirtiler görülür.

Spastik kolit hastalığında bağırsaklarda iltihabi ya da başka bir organik değişik­lik olmaz. Ayrıca bu hastalık bazı hastaların korktukları gibi kansere de yol açmaz. Ancak spastik kolit kronik bir sorundur. Belirtiler düzelse bile bir süre sonra yeniden ortaya çıkabilir ve hastalık bu şekilde alevlenme ve sönme dönemleriyle sürer. Fakat bazen tamamen düzeldiği de görülür.
Spastik kolitin nedeni tam olarak bilinemediğinden tedavisi belirtileri giderm­eye yönelik olarak yapılır. Hastaların pek çoğunda beslenme ve hayat tarzı değişiklikleri ve stresten kaçınmayla hastalık kontrol altına alınabilir. Ancak hastalığın şiddetli olduğu durumlarda doktora başvurarak profesyonel yardım almak gerekir.

Beslenme değişikliği olarak lifli gıdaların daha çok tüketilmesi faydalı olacaktır. Ayrıca asitli içeceklerin kesilmesi gaz şikayetini azaltacaktır.

Kabızlık, ishal, gaz şikayetleri için çeşitli ilaçlar kullanılabilir. Bunlar gerek­tiğinde doktor tarafından önerilmelidir.
Spastik kolona bağlı karın ağrılarının tedavisinde klasik ağrı kesici ilaçların yeri yoktur. Bu tür ilaçlar durumu daha da kötüleştirmekten öteye gidemezler. Ağrıları ortadan kaldırmak için antidepresan ilaçlardan yararlanılabilir. Ayrıca stresle baş edebilmek için psikolojik danışmanlık hizmeti almak da yararlı ola­bilir.