Vajina estetigi Vajina Daraltma Vajinoplasti

Vajina estetigi Vajina Daraltma Vajinoplasti

Malesef bir çok kadın özellikle doğum sonrası vajinal değisimden dolayı ciddi bunalımlara girebiliyor. Kendisini ruhsal anlamda ciddi sorunların içine sürükleyen bu konunun aslında estetik cerrahide çözümü gayet basit.

Vajina ilerleyen yaş, normal doğum, cinsel ilişki, kürtaj ve benzeri müdahaleler gibi nedenler sonucunda genişleyebilir.

Genişleyen vajinanın yeniden eski sıkılığını kazandırmak amacıyla yapılan ameliyatlara “vajina daraltma ameliyatı veya vaginoplasti (vajinoplasti) operasyonu” adı verilmektedir.

Terminoloji
Tıbbi literatürde cinsel ilişkinin gerçekleştiği organa vajina (vagina), vaginaya yapılan estetik operasyona da vajinoplasti (vaginoplasty) adı verilmektedir. Halk arasında ise vajina “hazne” olarak geçmektedir.

Vajinoplasti operasyonları pek çok jinekolog tarafından yapılmakta ve jinekolojik ameliyatlar arasında “colporaphy posterior” (arka onarım) ameliyatı olarak bilinmektedir.

Vajina genişleyince neler ortaya çıkar?
Vajinanın zaman içinde genişlemesi, ilişki sırasında penisi tam olarak kavrayamamasına ve bunun sonucunda cinsel tatminin tam olarak sağlanamamasına neden olmaktadır.

Özellikle pek çok çift normal doğumdan sonra cinsel hayatlarının eskisi gibi olmadığından şikayet etmektedir.

Yapılan normal doğum veya doğumlar vajina içinde genişlemelere neden olmakta ve bu durum hem erkek hem de kadın partnerde cinsel ilişki sırasında hazzı olumsuz yönde etkilemektedir.

Ayrıca vajinal genişlemeye bağlı olarak cinsel penetrasyon (birleşme) anında ortaya çıkan “hoşnutsuzluk yaratan sesler” çiftlerde konsantrasyon kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle de cinsel ilişki sırasında haz azalmaktadır.

Cinsel ilişki sırasında vajinanın penisi tam olarak kavrayamaması ve çıkan bu hoşnutsuz sesler, cinsel hazzı ve zaman içinde cinsel isteği olumsuz bir şekilde etkiler. Cinsel ilişki sıklığı gittikçe azalan çift zamanla aseksüel bir evliliğe veya birlikteliğe yelken açmaktadır.

Sezaryen ameliyatının normal doğuma bu konuda üstünlüğü..
Normal doğum ve sezaryen ameliyatlarının her ikisinin de birbirine göre üstünlükleri ve dezavantajları bulunmaktadır.

Ancak sezaryen ameliyatlarında bebeğin direkt rahim içinden alınması ve normal doğumdaki gibi bebeğin doğum kanalından aşağıya inmesine gerek kalmaması sonucunda vajinada genişleme ve sarkmalar meydana gelmez.

Maalesef her normal doğumun sonrasında kadınlarda kalıcı olarak vajinal genişleme oluşmaktadır.

Özellikle de kişinin özellikle ailesel (kalıtımsal) olarak bağ dokusu elastikiyeti normalden fazla ise vajinal genişlemenin ortaya çıkması kaçınılmazdır. Hatta bu kişilerde vajina içinden dışarı çıkacak şekilde mesane (idrar torbası), rahim ve rektum (barsağın son kısmı) sarkmaları da tabloya eşlik edebilmektedir.

Bu tür sarkmalar tıbbi terminolojide “genital prolapsus” olarak bilinmektedir. Mesane sarkmaları “sistosel”, rahim sarkmaları “uterin prolapsus”, rektum sarkmaları da “rektosel” isimleri ile anılmaktadır.

Genital bölgenin tümden sarkması “total prolapsus”, kısmi sarkması ise “subtotal prolapsus” olarak bilinmektedir.
Tüm genital sarkmalarda kişilerde idrar kaçırmaları (inkontinens), kasık ağrıları, vajina içinde dolgunluk ve kabızlık (konstipasyon) gibi şikayetler ortaya çıkmaktadır.

Kesin tedavi yöntemi ise vajina daraltıcı ameliyat (vaginoplasti) ile birlikte sarkan organın yukarıya asılmasını içeren bir grup operasyonlardır.